Liito-orava

Eräs Kuusan kiintoisimmista eläinlajeista on liito-orava (Pteromys volans). Sekä Vanhasta metsästä että sen ympäristöstä usean tilan alueelta löytyi kesäkuussa 2019 täysin yllättäen liiturin papanoita. Niitä on myös omalla tontillamme, eikä meillä ole ollut mitään aavistusta asiasta! Kaikkein eniten papanoita juurellaan omaavan haavan läheisyyteen sijoitetulla riistakameralla olen saanut jo kymmeniä videoita liitureista. Paikka sijaitsee kahden liidon päässä Kuusan vanhasta metsästä, eri maanomistajan alueella. Vanhan metsän alueella on mahdollinen liito-oravan lehvähdyspaikka, ja liituri on tallentunut riistakameraan myös usemmassa paikassa srk:n metsässä (kuvattu srk:n luvalla). Luonnonsuojelulaki kieltää tuhoamasta tai heikentämästä liiturin lisääntymis- tai levähdyspaikkaa. Papana- ja riistakamerahavaintojen perusteella on selvää, että liito-orava käyttää käytännössä koko Kuusan vanhaa metsää.

Alla kolmesta elo–lokakuussa 2019 seurakunnan metsän alueella kuvatusta riistakameravideosta (ensimmäisessä väärä päiväys) tehty kooste. Viimeisessä osassa riistakameran päällä ahkeroiva otus ei varmuudella ole liituri, joskaan mikään muu eläinlaji ei tähän astisissa kuvauksissa ole käyttäytynyt tuolla tavoin. Kuvattu ja julkaistu Laukaan seurakunnan luvalla. Videoita saa käyttää vapaasti alkuperä mainiten.

Alla lähistöllä, toisen tilan alueella kuvattu hauska, kolmesta riistisvideosta editoitu klippi kahdesta kisailevasta nuoresta liitokurresta. Kuvattu ja julkaistu maanomistajan luvalla.

 

Alla oleva video on ainoa, jolle on tallentunut liito. Matkan ei tarvitse olla pitkä, vaikka 50-80 metriäkin sujuu tältä otukselta. Monella muullakin videolla kurre on yrittänyt saada (tehdä?!) selvää riistakamerasta. Uteliasta porukkaa!

Alla olevalla videolla näkyy puolestaan kaksi hyppyä ilman liitoa. Ne suuntautuvat alaspäin tai vaakasuoraan, kun taas yllä oleva liito tapahtunee yläviistoon. Mielenkiintoista. Lopussa kurre yrittää taas preparoida riistakameraa.

Tavalliset oravat (Sciurus vulgaris) suhtautuvat kameraan aremmin. Alla kahdesta klipistä koostettu video, jossa normikurre lähestyy riistakameraa varovasti. Jälkimmäinen klippi on teknisesti huono linssin kastumisen takia, mutta sillä näkyy, miten orava "tervehtii" kameraa nostamalla etutassut kohti taivasta. Vai pelotteleeko se??