Liito-orava

Eräs Kuusan kiintoisimmista eläinlajeista on liito-orava (Pteromys volans). Sekä Vanhasta metsästä että sen ympäristöstä usean tilan alueelta löytyi kesäkuussa 2019 täysin yllättäen liiturin papanoita. Niitä on myös omalla tontillamme, eikä meillä ole ollut mitään aavistusta asiasta! Kaikkein eniten papanoita juurellaan omaavan haavan läheisyyteen sijoitetulla riistakameralla sain kesällä 2019 kymmeniä videoita liitureista. Paikka sijaitsee kahden liidon päässä Kuusan vanhasta metsästä, eri maanomistajan alueella.

Alla oleva kuva on lokakuulta 2020, jolloin Vanhan metsän lähistöllä voitiin varmentaa ensimmäinen päiväunikolo eli virallisemmin levähdyspaikka. Luonnonsuojelulaki kieltää niiden tuhoamisen ja myös heikentämisen.

Myös Vanhan metsän alueella on luultavasti useita liito-oravan levähdyspaikkoja. Liiturin läsnäolo on näkynyt  siellä loppuvuodesta 2020 alkaen useilla alueilla aiempaakin voimakkaampana. Liituri on tallentunut riistakameraan myös usemmassa paikassa siellä (kuvattu srk:n luvalla). Alla olevassa videossa "Lippe" on aamuyön lönköttelyllä marraskuussa 2020.

Papana- ja riistakamerahavaintojen perusteella on selvää, että liito-orava käyttää käytännössä koko Kuusan vanhaa metsää. Alla kolmesta elo–lokakuussa 2019 seurakunnan metsän alueella kuvatusta riistakameravideosta (ensimmäisessä väärä päiväys) tehty kooste. Viimeisessä osassa riistakameran päällä ahkeroiva otus ei varmuudella ole liituri, joskaan mikään muu eläinlaji ei tähän astisissa kuvauksissa ole käyttäytynyt tuolla tavoin. Kuvattu ja julkaistu Laukaan seurakunnan luvalla. Videoita saa käyttää vapaasti alkuperä mainiten.

Alla lähistöllä, toisen tilan alueella kuvattu hauska, kolmesta riistisvideosta editoitu klippi kahdesta kisailevasta nuoresta liitokurresta. Kuvattu ja julkaistu maanomistajan luvalla.

Alla oleva video on ainoa, jolle on tallentunut liito. Matkan ei tarvitse olla pitkä, vaikka 50-80 metriäkin sujuu tältä otukselta. Monella muullakin videolla kurre on yrittänyt saada (tehdä?!) selvää riistakamerasta. Uteliasta porukkaa!

Alla olevalla videolla näkyy puolestaan kaksi hyppyä ilman liitoa. Ne suuntautuvat alaspäin tai vaakasuoraan, kun taas yllä oleva liito tapahtunee yläviistoon. Mielenkiintoista. Lopussa kurre yrittää taas preparoida riistakameraa.

Tavallisen oravan (Sciurus vulgaris) ja liito-oravan yhteiset esimuodot elelivät onezoom.orgin elämänpuun mukaan Telluksella lähes 15 miljoonaa vuotta sitten. Normikurret suhtautuvat riistakameraan selvästi aremmin kuin liitoserkkunsa. Alla kahdesta klipistä koostettu video, jossa orava lähestyy riistakameraa varovasti. Jälkimmäinen klippi on teknisesti huono linssin kastumisen takia, mutta sillä näkyy, miten orava "tervehtii" kameraa nostamalla etutassut kohti taivasta. Vai pelotteleeko se??

Talviruokintakokeilu. Mieleen tuli, voisiko liito-oravia ruokkia talvella. Millaisella "oravalaudalla"? Miten mahdollisimman suurelta osin estää muonan päätyminen muiden lajien kitoihin? Mitä muonan pitäisi olla? Päädyin siihen, että rakenteessa pitää olla ovet, jotka suljetaan päiväksi. Nopein tapa toteuttaa tämä oli rakentaa hela hoito legoista. Yritin ajatella kaikkea: ympärille verkkoa suojaksi pöllöjä vastaan (kulkuaukot verkon ja puunrungon väliin) ja varauloskäynti lattiaan, jos tulee äkkilähtö... Syötäväksi ajattelin tarjota auringonkukan- ja pinjansiemeniä sekä maapähkinöitä. Näin syntyi Lopba eli liito-oravien pähkinäbaari. Vaan kuinka kävikään? Alla oleva video kertoo. Rooleissa: Syöppö: metsämyyrä, Ohikulkija: liito-orava, Roisto: orava.

Metsämyyrä oli siis varmasti tyytyväinen, kun taas liituri tuli videolle vain kerran eikä silloinkaan syömässä. Kokeilun lopetti normikurren riehunta baarin sulkemisajan jälkeen. Ensin se tyytyi viskaamaan katon varvikkoon, mikä näkyy yllä olevalla videolla. Toisella kertaa hävitys oli perusteellisempi, kuten oheinen kuva kertoo. Kokeilu päättyi toistaiseksi, mutta ideat itävät: myyräesto ja vankempi rakenne.